top of page
  • Foto van schrijverMikey

Maak betere video's met deze 10 tips!

Bijgewerkt op: 22 feb. 2022

Als self-taught videograaf kunnen wij een boek vullen met fouten die we hebben gemaakt toen wij net begonnen met videografie. Wij hebben van onze fouten als beginnend videograaf geleerd, en kunnen onze learnings nu met jou delen. Dit zijn 9 tips voor betere video's!

Tip 1. Het verhaal is het belangrijkste element in jouw video's!

Als je net begint met het maken van video’s wil je er natuurlijk voor zorgen dat de beelden er fantastisch goed uitzien. Maar omdat je zo gefocust bent op het schieten van (technisch) goed beeldmateriaal, schiet het verhaal er bij in. En dat doet afbreuk aan het eindresultaat...


Lisa: ''Als ik nu mijn eerste video’s terugkijk, zie ik dit duidelijk terug. Ik was zo bezig met nadenken over de juiste belichting, goede framing en het toevoegen van flashy transitions... dat ik het belangrijkste element vergat; het verhaal."


Houd de boodschap die je wil vertellen goed in je achterhoofd terwijl je aan het filmen bent. Maak een script, teken een shotlist of schrijf de kernboodschap op een briefje. Zo haal jij het maximale uit jouw video klus in de pre-productie fase, en ga jij vol vertrouwen shooten!



Tip 2. Investeer genoeg tijd in het monteren van je video!

Onze tijdlijn zag er vroeger heel simpel uit... Maar dat is nu wel anders! Het grote verschil? Vroeger plaatste ik alleen muziek onder mijn edit, en dat was het. Nu kijk ik bewust naar waar ik mijn clips knip, welke overgangen daarbij passen en hoe ik met het toevoegen van sound effects mijn edit naar een hoger niveau kan tillen. Heel veel sound effects! Kijk maar eens 👇🏻


Editen Premiere Pro, edit tips, Monteren Premiere Pro, Montage Tips Premiere Pro
Onze tijdlijn in Adobe Premiere Pro... Vroeger VS Nu!

Tip 3. Kies muziek die je edit versterkt!

Even een nummer kiezen wat je op dat moment leuk vind. Wisten wij veel... Dit is hoe wij het deden in het begin van onze edit carrière. Maar, muziek zet de sfeer van jouw video en het is daarom ook essentieel voor je verhaal om muziek te kiezen die jouw edit echt versterkt!


Wij nemen voor elke video dan ook even de tijd om muziek te vinden wat past bij het gevoel wat wij over willen brengen met de video. Voor onze reisvideo in Normandië hebben wij een mix gebruikt van meerdere Franse nummers. Als we hier hadden gekozen voor rock muziek, lofi beats of hiphop was de sfeer heel anders geweest. Het gaat erom dat je nadenkt over het gevoel dat je wil overbrengen met de video en daarbij een passend nummer uitzoekt.


Een handig hulpmiddel is Artlist. Wij gebruiken dit platform voor al onze copyrightfree muziek. Het fijne aan Artlist is dat je kunt zoeken op: Genre, gevoel, thema's, instrumenten en nog veel meer. Met de juiste filters kom je al snel bij dat ene liedje dat perfect past bij jouw video:


Meld je aan via onderstaande link, dan krijg je via ons 2 maanden extra Artlist!


Tip 4. Goede audio is net zo belangrijk als het beeld!

Er is niets zo irritant als het kijken naar een video met slechte audio. Slechte audio achteraf fixen in de edit is gewoon niet te doen. Gebruik daarom altijd een microfoon. Wij gebruiken 2 verschillende microfoons: De richtmicrofoon en het dasspeldje. In onderstaande video vind je meer tips over het gebruik van een microfoon en zie je we welke microfoons wij aanraden!



Tip 5. LESS = MORE

Sommige video’s kunnen eindeloos duren, omdat ze langdradig zijn. Mensen willen te veel vertellen en dwalen tig keer van het onderwerp (je verhaal) af. Niet gek als mensen dan je video wegklikken omdat ze niet meer geboeid zijn. Laat overbodige of dubbele informatie achterwege, dit kijkt een stuk lekkerder weg!


Daarnaast kan een video kan ook traag aanvoelen. Dit heeft niets te maken met het verhaal dat verteld wordt.. Dit komt door te lange shots. Een shot van +10 seconden, dat is heel saai om naar te kijken. Maak ze korter en hou het tempo erin. Kijk kritisch naar je video en gebruik niet 5 shots die hetzelfde aanvoelen. Is het wel ineressant genoeg om naar te blijven kijken? Kan het korter? En kan je sommige shots misschien zelfs helemaal weglaten? Less is more!


Tip 6. Zorg voor overzichtelijke project files in je editing software!

Je shots allemaal in Premiere Pro, Final Cut of Davinci Resolve zetten en gelijk beginnen met editen... Ho even! Het is voor jezelf een stuk prettiger om eerst je materiaal te organiseren, helemaal als je vaak grote projecten filmt! Zo kun je alles makkelijk terugvinden en veel efficiënter werken dan wanneer je alles kris kras door elkaar hebt staan.


Wij houden onze projecten overzichtelijk met verschillende mapjes!


Voorbeeld:

Map 1 -> Beelden A7 III Mikey

Map 2 -> Beelden A7 III Lisa

Map 3 -> Dronebeelden

Map 4 -> Sequences

Map 5 -> Muziek, graphics, etc. etc.


Soms maken wij ook meerdere sequences aan. Bijvoorbeeld als we meerdere dagen hebben gefilmd en dat allemaal gaan samenvoegen in een grote edit. Deze sequences brengen we op het einde allemaal bij elkaar in de final versie de edit. Door dit overzicht aan te brengen in je Premiere Pro projecten ga jij gegarandeerd sneller door je edit en zul je zien dat je ervaring een stuk soepeler verloopt.


Tip 7. Film lang genoeg, minimaal 10 seconden per shot!

Ik heb zo vaak meegemaakt dat ik tijdens het editen een shot wilde gebruiken, die achteraf net niet lang genoeg was. Of dat ik het shot net te vroeg afkap waardoor je schokkerig beeld krijgt. Houd daarom je shots minimaal 10 seconden aan tijdens het filmen. Dit voelt misschien aan als heel lang, maar geloof me... dit geeft je heel veel vrijheid in de edit achteraf.


Tip 8. Leer je camera en je camera instellingen kennen...

Ben jij ook zo iemand die nooit de gebruiksaanwijzing leest? Bij videografie is het ontzettend belangrijk dat jij je camera van binnen en buiten kent. Wanneer jij op de automatische stand filmt, beperkt dit je creativiteit flink. De automatische stand van je camera weet namelijk nooit precies wat jij wil als videograaf. En dat is zonde!


Neem dus de tijd om je camera echt goed te leren kennen, voordat je aan de slag gaat met complexe filmtechnieken of andere ingewikkelde randzaken. Het ziet er in de praktijk ook een stuk professioneler uit wanneer jij precies weet wat je camera kan, wat jij uit je camera kunt pushen en wanneer jij welke camera instellingen aan moet passen voor het shot.


Wil jij jouw camera beter leren kennen? Bekijk dan deze video's op ons YouTube kanaal:


Camera leren kennen, betere video's maken, camera instellingen, camera bedienen, beste instellingen camera, beste instellingen filmen
Mikey met de Sony A7iii in Ameland!

Tip 9. Stop met jezelf té veel te vergelijken en ga oefenen.

In het begin van je carrière kijk je heel veel naar andere videografen en naar hoe zij het doen. Je wil je video's immers snel verbeteren. Maar... als dat even niet lukt, kun je gedemotiveerd raken. Terwijl oefenen, oefenen, oefenen de enige manier is om flinke stappen te zetten als videograaf. Het maakt dus niet uit als je nog niet op je gewenste niveau bent. Je komt op dit niveau door het te blijven proberen en je werk online te delen zodat anderen je feedback kunnen geven op de video's die jij maakt!


Tip 10. Volg onze (online) cursus videografie!

Blijf werken aan jouw skills als videograaf door veel te oefenen met het monteren van video's, experimenteer met filmtechnieken en ga op zoek naar je eigen stijl. Waar krijg jij energie van?

In onze online video training kom je erachter welke video's jij het liefste maakt! Ook leer je je camera blindelings te bedienen en bereiden we je stap voor stap voor op je eerste grote klus als professioneel videograaf zodat jij geld kunt gaan verdienen met video's maken voor klanten!


Dit waren 9 tips om jouw video's te verbeteren. Heb jij ook een een mooie tip, waar andere videomakers alleen maar van kunnen leren, dan zouden wij het leuk vinden als je die met ons deelt. Bedankt voor het lezen van deze blog en succes met het verbeteren van jouw video's!

videografie fouten, beter filmen, film tips, montage tips, edit tips, videografie tips, fotografie tips, crash premiere pro
Lisa's gezicht als Premiere Pro voor de 4e keer gecrasht is... 😜















32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page