top of page
  • Foto van schrijverLisa

Camerabewegingen ''Faken'' in Premiere Pro

Bijgewerkt op: 15 okt. 2022

Wist jij dat je tijdens het editen extra camerabeweging toe kan voegen aan jouw video’s? Iedere videograaf heeft wel eens een camerabeweging “gefaked” tijdens het editen.. want dit is een hele mooie techniek om jouw video’s net dat beetje extra kwaliteit te geven. Als je het op de juiste manier doet natuurlijk! Extra camerabeweging “Faken” kan in iedere professionele editing software, is super simpel en in deze video leer jij hoe je met deze techniek jouw “saaie” shots een stuk dynamischer maakt.👇



Waarom zou je camerabeweging faken?

Een camerabeweging faken doe je natuurlijk niet zomaar.. Dit doe je altijd met een reden.

Door extra beweging toe te voegen aan jouw shots til jij je video’s naar een hoger niveau en maak je je shot net wat interessanter om naar te kijken. Of het nu gaat om een statisch shot vanaf een statief die je wat meer uitstraling wilt geven.. Of juist een “simpel” drone shot die net wat meer impact nodig heeft... Met deze techniek zorg jij ervoor dat de kijker blijft kijken en onder de indruk raakt van jouw werk!


Hoe “fake” je een camerabeweging?

Een camerabeweging faken in de edit is super simpel. Je opent je editing software, in ons geval Premiere Pro en importeert onze clips die je hier gratis kunt downloaden. We hebben een aantal clips voor jullie beschikbaar gemaakt waar we door middel van keyframes dus extra camerabeweging aan toe gaan voegen! Keyframes zijn eigenlijk een manier om je editing programma op een bepaald moment in je shot te vertellen dat er iets moet gebeuren. Door ons precies na te doen maak je kennis met deze techniek en kun je dit later op je eigen clips toe gaan passen in al je projecten!


Clip 1: Boomkamp

De eerste clip waarin we met keyframes beweging toe gaan voegen is het statische shot uit onze Brugge video. Lisa en ik komen het terrein van Boomkamp opgelopen en zijn onderweg naar de boomhut waarin wij gaan overnachten. In principe kun je dit shot prima mixen met andere shots waar beweging in zit, maar voor deze tutorial gaan we ervoor zorgen dat het lijkt alsof dit shot met een slider gefilmd is door het shot van rechts naar links te laten bewegen.



Om te beginnen sleep je de clip richting de tijdlijn! Wij hebben ‘m al voor je ingekort tot de perfecte lengte dus dat staat goed. Vervolgens verhoog je de schaal van de clip naar 120% zodat je wat extra ruimte krijgt om de camerabeweging te animeren.


Dan is het nu tijd om de keyframes toe te voegen! Ga naar het begin van de clip en sleep de positie net zo lang naar links tot je zo dicht mogelijk bij de rand van het shot bent. Als dat gelukt is dan klik je op deze stopwatch om een keyframe toe te voegen. Hiermee vertel je Premiere Pro dus eigenlijk dat jij aan het begin van je shot dit frame wil zien en dan maakt Premiere Pro voor jou een keyframe aan van deze positie! Vervolgens beweeg je je muis richting het einde van je clip, om nog een keyframe aan te maken. Wat je nu ziet is dat we al bijna uit beeld zijn verdwenen, maar dat gaan we nu fixen! Je sleept de positie dit keer net zo lang naar rechts totdat je weer zo dicht mogelijk bij de rand bent en dit creëert dus de illusie dat de camera beweegt. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is deze keyframe even naar het einde van de clip slepen, zodat de duur van de camerabeweging precies matcht met de lengte van het shot… En voilà! Je hebt beweging in je clip.


Clip 2: Cascais

De tweede clip die we gaan perfectioneren met keyframes is het prachtige drone shot in Cascais. Nu kun je denken: Huh, er zit toch al beweging in dit shot? Dat klopt. Die gaan we versterken door er een extra effect aan toe te voegen!


Ga naar het begin van je tijdlijn, selecteer de clip en verhoog de schaal naar 105%. Vervolgens pas je even de positie aan, zodat het bootje rechtsonderin er mooi op staat! Als dat gelukt is gaan we weer keyframes aanmaken. En dit keer doen we dat voor zowel de positie, de schaal als de rotatie. Deze keyframes maken we dus aan omdat we tevreden zijn met hoe alles er nu uitziet en dit het startpunt is van het shot.


Je beweegt de muis weer richting het einde van de clip, en dan zie je aan paar dingen:

De horizon is scheef en de huizen met daarop het mooie licht vallen een beetje weg in de verte. Die gaan we dichterbij halen door flink in te zoomen!


Om dit te bereiken verhoog je in dit venster de schaal naar 150%. Nu zie je al een stuk beter hoe mooi het hier is, maar we zijn nog niet klaar! Om de horizon recht te maken zet je de rotatie op -2, en daarmee laat je je clip naarmate het shot vordert een beetje draaien zodat de horizon dus recht blijft! Als laatst pas je natuurlijk de compositie nog even aan, zodat het golden hour beter naar voren komt.


Het enige wat je nu nog hoeft te doen is deze keyframes weer even naar het einde van de clip slepen, zodat de duur van de camerabeweging precies matcht met de lengte van het shot… En dan ziet het drone shot er ineens zo uit!


Drone shot Cascais, camerabeweging keyframes in premiere pro
Dynamisch drone shot in Cascais, Portugal

Clip 3: Whiteboard

We eindigen met de meest simpele van de 3 en dat is een subtiel zoomeffect toevoegen aan een statisch shot om het net wat interessanter te maken. Pak het whiteboard shot erbij en keyframe de schaal op 100% aan het begin van de clip. Zoals je geleerd hebt geef je hiermee aan dat je wilt dat Premiere Pro de clip in het begin op 100% schaal afspeelt.


Vervolgens ga je weer richting het einde van de clip en zet je de schaal op 115%! Hierdoor creëer je dus de illusie dat de camera dichterbij komt, terwijl dit eigenlijk helemaal niet het geval is. Sleep nog even de keyframes richting het einde van de clip en dan krijg je dit als eindresultaat.



Camerabeweging toevoegen door te zoomen met keyframes in Adobe Premiere Pro
Zoombeweging doormiddel van keyframes

Niet zo taai als je denkt...

Camerabeweging “faken” in de edit is dus niet zo taai als je denkt. Met deze techniek kun jij in principe ieder shot net wat dynamischer maken. Maar let op; dit lukt alleen als de beweging subtiel is, natuurlijk aanvoelt en echt iets bijdraagt aan het eindresultaat.

Pas je deze techniek op de juiste manier toe? Dan heeft de kijker waarschijnlijk niet eens door dat er geknoeid is aan het originele shot. Dus, download de clips en ga lekker experimenteren met deze techniek. Dit gaat jouw video’s echt naar een hoger niveau tillen!


Abonneer op ons kanaal voor meer leuke kennis video's over Fotografie & Video, Foto battles en toffe reiscontent 😎





Liefs,


Lisa & Mikey


Lisa & Mikey Nederlandse Youtubers over fotografie en videografie voor beginners


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page