top of page
  • Foto van schrijverMikey

Verticale Video's Exporteren voor Social Media!

Bijgewerkt op: 22 feb. 2022

Door de opkomst van sociale media hebben filmmakers er een extra challenge bij gekregen. Plaats jij een video op Instagram of TikTok, dan exporteer je in een ander formaat dan je misschien gewend bent. In deze blog maak je kennis met alle aspect ratio’s en laten we zien hoe je met presets nog sneller jouw verticale video exporteert voor social media!


Kijk je liever? In de onderstaande video laten we zien hoe je in 3 stappen jouw 16:9 video’s omtovert tot verticale video's voor social media! 👇



Welke Aspect Ratio’s moet ik kennen?

We beginnen met de basis, een liggend video formaat. Dit is bijna altijd een 16:9 aspect ratio. Dit formaat zie je vaak op TV’s, maar wordt ook veel gebruikt op YouTube! Op TikTok, Snapchat en Instagram / Instagram Reels gelden hele andere regels.


Om het maximale uit jouw telefoonscherm te halen worden verticale video’s aanbevolen. Exporteer je een Instagram Story, Reel of TikTok video? Dan is dit 9:16! Een Instagram Post exporteer je meestal in een 4:5 of 1:1 aspect ratio. Leer deze verhoudingen te gebruiken!

Je klanten zullen hier nog vaak om gaan vragen =)


Om het makkelijk te maken hebben we voor jou een een gratis overzicht gemaakt zodat jij alle verschillende aspect ratio's voor eens en voor altijd onder de knie krijgt en dus zonder problemen verticale video's kunt exporteren voor ieder social media kanaal! Lees snel verder om erachter te komen welke stappen nodig zijn om een verticale video te exporteren 👇🏻


Een kleine preview uit de gratis infographic!

Stap 1: Sequence Presets aanmaken in Adobe Premiere Pro!

We beginnen met het aanmaken van sequence presets. In Premiere Pro is dit heel simpel. Deze stap hoef je dus eigenlijk maar 1x te doen, en daarna heb je er voor altijd profijt van!

Wij hebben presets aangemaakt in alles Aspect Ratio's voor zowel Full HD als 4K.

Bekijk de video hierboven om te zien hoe je deze presets aanmaakt.


Stap 2: De compositie van je clips opnieuw re-framen!

Wij maken eerst altijd een liggende video in 16:9 en dan pas gaan we aan de slag met de exports voor social media. We slepen ons hele project in de nieuwe sequence en lopen iedere clip na om te kijken of de framing nog klopt. Je wilt niet ineens een shot waarbij je onderwerp uit beeld is in je export hebben zitten.. Stap 2 is dus een hele belangrijke stap!


Ben je tevreden met de edit voor social media? Dan gaan we de video exporteren!


Stap 3: Verticale Export Presets aanmaken in Premiere Pro!

Om het proces te versnellen hebben wij ook een aantal verticale export presets aangemaakt voor ieder platform, gesorteerd op de verschillende aspect ratio’s! Zowel in Full HD als 4K!

In deze video doen we er eentje voor en zie je precies hoe je deze presets aanmaakt.


Verticale Video's exporteren voor Social Media

Verticale video's exporteren voor social media is dus niet zo taai als je denkt. Als jij alle aspect ratio’s begrijpt, uit je hoofd leert en eenmalig verticale sequence/export presets aanmaakt dan kun jij binnen no-time jouw liggende video’s omtoveren tot verticale social media video's!


Heel veel succes!


Liefs,


Lisa & Mikey





Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page