top of page
  • Foto van schrijverLisa

Alle Camera Instellingen bij Fotografie! (voor Beginners)

Bijgewerkt op: 15 okt. 2022

Professionele fotografen kunnen hun camera blindelings bedienen en weten precies wat iedere instelling doet met hun foto’s. En dan moet ook wel.. Want als fotograaf ben je met 100 verschillende dingen tegelijk bezig… Als je dan ook nog eens lang na moet denken over je camera instellingen, verspil je kostbare tijd!


In blog zetten we ALLE belangrijke camera instellingen voor beginnende fotografen op een rijtje! Ben je meer van het kijken i.p.v. lezen? Check dan deze video waarin we alle belangrijke camera instellingen bij fotografie op een rijtje zetten 👇🎬



Diafragma, sluitertijd en ISO

Diafragma, sluitertijd en ISO zijn de 3 belangrijkste camera instellingen bij fotografie en vormen samen de belichting van jouw foto! Draai je aan een van deze 3 knoppen en pas je dus deze camera instellingen aan, dan heeft dat een effect op hoe jouw beeld eruit ziet. Diafragma, sluitertijd en ISO vormen samen de belichtingsdriehoek, maar voordat we daar dieper op ingaan gaan we eerst uitzoeken wat iedere camera instelling precies doet!


Het Diafragma

Het diafragma is niets meer dan de opening van je lens. Hiermee bepaal je dus hoeveel licht er op je sensor komt, terwijl je een foto maakt. Deze camera instelling bedien je door het

F-getal getal te verhogen of te verlagen, en dat heeft invloed op 2 dingen:


1. De belichting van je foto

2. De scherptediepte in het beeld


Een laag F-getal zorgt voor meer licht en minder scherptediepte!

Een hoog F-getal zorgt voor minder licht en meer scherptediepte!

Best verwarrend he? Eigenlijk is deze camera instellingen heel simpel..


Wil jij een mooie onscherpe achtergrond?👇 Dan fotografeer je met een laag F-getal!

Wil jij dat zowel de voorgrond als de achtergrond scherp is? Dan verhoog je dus je F-getal!


Fotograferen met een groot diafragma, een klein f-getal
Lisa in Rotterdam: Foto met een laag F-getal en dus weinig scherptediepte.

De Sluitertijd

De tweede belangrijke instelling bij fotografie is je sluitertijd! Met sluitertijd bepaalt een fotograaf hoe lang zijn sluiter open staat voor licht! En dat heeft invloed op 2 dingen:


1. De belichting van de foto

2. De bewegingsonscherpte die te zien is in het beeld!


Een langere sluitertijd zorgt voor meer licht en meer bewegingsonscherpte in je beeld!

👇


Fotograferen met een lange sluitertijd, Sony a7iii
Tuktuk in Lissabon: Gefotografeerd met een lange sluitertijd en weinig scherptediepte.

Dit betekent dus dat een snelle sluitertijd je foto donkerder maakt en beweging bevriest

👇


Fotograferen met een snelle sluitertijd
Tram 28, Lissabon: Foto met een snelle sluitertijd

Dus. Wil jij actie bevriezen? Dan fotografeer je met een snelle sluitertijd!

Wil jij bewegingsonscherpte zien? Dan fotografeer je met een lange sluitertijd!


ISO-waarde

Je ISO-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid van je sensor! Met deze instelling kun je dus eigenlijk “zien in het donker”, omdat je je sensor een stuk gevoeliger kunt laten reageren op het aanwezige licht. Maar let op! Als je je ISO-waarde verhoogt, zul je meer ruis gaan zien in je beeld. Een goede vuistregel is dan ook om deze instelling niet aan te passen, tenzij je niet genoeg licht hebt en niet anders kan! Diafragma, Sluitertijd en ISO vormen samen…


De Belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek is niets meer dan een overkoepelende term voor de balans tussen de 3 belangrijkste camera instellingen bij fotografie: Diafragma, sluitertijd en ISO.


Pas je een van deze instellingen aan, dan heeft dit effect op de andere 2 instellingen.

Hier gaan we nog een uitgebreide Taaie Tutorial over maken! Dus stay stuned for that one.

Dan gaan we snel verder naar de volgende belangrijke camera instelling!


Fotograferen in RAW of JPEG?

Wij fotograferen altijd in RAW! Door in RAW te fotograferen kun je veel meer kanten op tijdens het nabewerken van je foto’s. De bestanden zijn een stuk groter waardoor er simpelweg veel meer informatie in je foto zit. Je kunt achteraf de witbalans nog aanpassen, bepaalde kleuren manipuleren en hebt dus veel meer controle over het uiteindelijke resultaat van je foto!


De Witbalans

Wij fotograferen meestal met automatische witbalans, omdat we veel buiten fotograferen! De Sony A7iii is zo goed, dat hij de witbalans eigenlijk altijd perfect pakt. Mocht het nodig zijn dan kunnen we de witbalans altijd nog iets of wat tweaken in de edit omdat we dus in RAW fotograferen! Let op; ga je fotograferen in een studio met gecontroleerd licht? Dan is het slimmer om je witbalans handmatig in te stellen. Dit gaat je flink wat tijd besparen!


De volgende instelling is niet echt een camera instelling, maar toch is deze instelling ontzettend belangrijk voor de uiteindelijke look van je beelden!


Met welke brandpuntsafstand fotografeer je?

De brandpuntsafstand wordt aangegeven met het aantal mm en is terug te vinden op je lens! Een wide angle lens, bijvoorbeeld de 16-35mm geeft een heel ander resultaat dan een telephoto lens van 70 tot 200mm! Hier gaan we ook nog een uitgebreide Taaie Tutorial over maken, maar voor nu is het belangrijk om te snappen dat dit samen met diafragma, sluitertijd en ISO de grootste invloed heeft op hoe jouw foto er uit komt te zien!



Hoe zorg ik dat mijn foto scherp is?

Een ander belangrijk aspect van fotograferen is het scherpstellen! Dit kun je handmatig doen door manueel te focussen, of je laat jouw camera het werk doen door te vertrouwen op auto focus. Wij gebruiken eigenlijk altijd autofocus, omdat deze tegenwoordig zo goed en snel is dat je je geen zorgen hoeft te maken of je foto wel scherp is!


Een goede tip is om autofocus als basis te gebruiken, en alleen handmatig scherp te stellen als de focus bijvoorbeeld niet mag verspringen of als je met een heel laag F-getal de precieze controle wilt hebben over het focuspunt!


In welke stand fotografeer je?

Veel beginnende fotografen kennen 2 standen van hun camera: Automatisch en manueel. Maar wist je dat er 2 semi-automatische standen op jouw camera zitten die super handig kunnen zijn om te oefenen met de verschillende instellingen!


Zet je je camera in de A stand? Of op sommige camera’s de AV stand.. Dan hoef jij alleen het diafragma en je ISO in te stellen, en kiest je camera automatisch de goede sluitertijd.

Dit is super handig om te oefenen met de effecten van een groot en klein diafragma op jouw foto’s, omdat je je op deze manier alleen op deze instelling kunt focussen!


Dan heb je ook nog de Shutter Priority Mode, ofwel de TV stand op sommige camera’s. Deze werkt eigenlijk precies hetzelfde als de A-stand, maar dan hoef jij alleen je sluitertijd en ISO in te stellen, en kiest je camera automatisch het goede diafragma erbij.


De Aperture Priority Mode en Shutter Priority Mode zijn dus super handig bij het experimenteren met de verschillende instellingen, maar het allerbelangrijkste is en blijft: Oefenen, oefenen, oefenen.


Conclusie:

Alle belangrijke camera instellingen zijn dus niet zo taai als je denkt. Met diafragma bepaal je hoeveel licht er op je sensor komt en hoeveel scherptediepte er in je foto zit. Met sluitertijd bepaal je hoe lang de sluiter open staat voor licht en of je een beweging wil bevriezen of juist niet. Met ISO bepaal je hoe gevoelig jouw sensor reageert op licht en hoeveel ruis er te zien is in het beeld. Zijn deze 3 camera instellingen in balans? Dan vormen Diafragma, Sluitertijd en ISO samen: De Belichtingsdriehoek!


Samen met het aantal mm (brandpuntsafstand) van je lens bepalen deze instellingen hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien! Om het maximale uit je foto’s te halen fotografeer je altijd in RAW en verder bekijk je per situatie of je met automatische witbalans en automatische focus fotografeert of deze camera instellingen toch liever handmatig bedient.


Wil je oefenen met de verschillende camera instellingen? Probeer dan eens de Aperture Priority Mode en de Shutter Priority Mode! Of ga gewoon lekker aan alle knoppen draaien in de manuele stand. Dit is de enige manier om alle camera instellingen onder de knie te krijgen en uit te groeien van een beginnende fotograaf tot een professionele fotograaf die alle camera instellingen beheerst. Heel erg bedankt voor het lezen van deze blog & neem vooral een kijkje op ons YouTube kanaal voor meer leuke, leerzame content!





Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page